1/2

A WARM & COMFORTABLE FUR BLANKET FOR THE GIANT SLEEPER  

a time based renovation strategy for post-war housing

1/8
1/2

‘A warm & comfortable fur blanket for the giant sleeper’ is een vernieuwde renovatie strategie voor naoorlogse woningbouw die stap voor stap uitvoerbaar is verschillende faseringen. Naoorlogse woningen zijn de meest betaalbare woningen in onze steden. Echter gaat dit gepaard met een gedateerde en technisch slechte staat van de woningen, daarnaast zijn de woningen sober, klein, is er vrijwel geen variatie in typologieën en sluiten ze niet meer aan bij de wensen van de moderne samenleving. Binnen de huidige kaders en afmetingen zijn transformaties gelimiteerd. Huidige renovatie strategieën zijn beperkt en gaan alleen in op de verbetering van de schil en installaties of er wordt voor sloop van de panden gekozen. De naoorlogse woonwijken worden ook wel de slapende steden genoemd omdat ze gebaseerd zijn op de strikt programmatische verdeling van functies volgens de principes van de functionele stad van CIAM. Deze strategie onderscheid zich van andere renovatie concepten omdat het toegepast kan worden op projecten waarbij eigendom is gefragmenteerd, zo is in St. Petersburg 83% van de woningen privé eigendom. Ook geeft het bewoners de mogelijkheid om hun appartement naar hun wensen en voorkeuren te samen te stellen. 

Het ‘warm‘ van het concept verbeterd de technische problemen van de gevel, dak en de installaties en het ‘comfortable‘ geeft kwaliteit aan de appartementen en gedeelde ruimtes. Het concept bestaat uit het kaderen van ruimte wat nieuwe mogelijkheden creëert voor de toekomst van naoorlogse woningbouw. ‘The fur blanket‘ is opgebouwd als een standaard pakket met optionele keuzes die gemaakt kunnen worden op collectief en individueel niveau. Het concept geeft iedereen dezelfde standaard oplossingen zoals een nieuwe geïsoleerde gevel, een balkon, de mogelijkheid tot het koppelen met de nieuwe installaties, verbeterde gemeenschappelijke ruimtes en betere toegankelijkheid. 

Direct bij de start, of op een later moment, kunnen de bewoners kiezen om hun balkon te upgraden naar een semi-buiten ruimte of een interieur. Zowel bij de standaard oplossingen als bij de upgrades kan de gevel van het appartement zelf worden samengesteld door de bewoners. De persoonlijke keuzes van iedere bewoner geeft zichtbare identiteit aan het gebouw op appartement niveau. De gekaderde ruimtes geven de mogelijkheid tot reorganisatie van de plattegronden en maken het mogelijk om nieuwe typologieën te creëren. Maar ook van belang is dat het programma toepasbaar is zonder interieur aanpassingen. Tijdens de transformatie kunnen de bewoners in hun woning blijven. Omdat de ‘large blocks’ zijn opgeknipt in torens is het maken van beslissingen vereenvoudigd en zijn de bewoners onafhankelijk van de keuzes van hun buren. Hierdoor zal het concept zich stap voor stap door woonwijken gaan ontwikkelen waarbij bewoners elkaar inspireren om deel te nemen aan het renovatie programma. 

Het test project is een typische 5 verdieping hoog Chroesjtsjovka appartementen blok van beton panelen in St. Petersburg. Deze typologie behoort tot de eerste generatie naoorlogse woningbouw in Rusland (1958-1963) en is het meest kritiek. In St. Petersburg zijn 150.000 eerste generatie complexen gebouwd volgens dezelfde normen. De test locatie is opgebouwd uit de Gi-serie en deze serie is 338 x gekopieerd in St. Petersburg met een totaal oppervlakte van 1.8 miljoen vierkante meter. De huidige bewoners noemen de appartementen een ‘dollhouse’ vanwege de groottes van 40 tot 47m2 met een keuken van 5,2 m2 en een badkamer met toilet van 1,9m2. De bestaande gevel is niet geïsoleerd en zit vol kieren, naden en beschadigingen. Er is geen buitenruimte, geen bergruimte, geen lift en de entree en het trappenhuis zijn krap, vies en donker. De gebouwen zijn jaren niet onderhouden en niemand voelt zich verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke en openbare ruimtes. 

1/8

‘a warm & comfortable fur blanket for the giant sleeper’ maakt het mogelijk om naoorlogse woningbouw te transformeren naar moderne woningen en de levensduur verlengen te verlengen door middel van het gebruik van duurzame materialen. Het principe is getest in St. Petersburg maar zou ook in andere steden en landen kunnen worden toegepast in plaats van slopen. 

  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Bezoek- en postadres:

Leeuwerikstraat 1

5262 ZA Vught

 

Voor een vrijblijvende afspraak kunt u contact met ons opnemen. Afspraken in de avonden en weekeinden zijn mogelijk.