Waterwoning.jpg

WATERWONING 

VATHORST-AMERSFOORT

Waterwoning is gelegen op een hoekperceel in Vathorst Amersfoort met aan twee zijde water ten opzichte van het bouwkavel. Het bouwoppervlak bestaat uit een vierkant van 10 bij 10 meter. De inrichting van het kavel, waarbij ook de hoogte verschillen, komen voort uit eisen van de Gemeente en het beeldkwaliteitsplan. Het toegepaste tentdak was een harde eis van de opdrachtgever.

Schermafbeelding 2019-02-09 om 15.01.21.

In de kelder van de woning bevind zich een yoga studio en een relaxruimte met o.a. een sauna. Er zijn twee verschillende varianten ontwikkeld voor de ontsluiting van de kelder. In optie 1 kunnen gasten de kelder bereiken door de brede betonnen trap die vanuit de zitkuil te bereiken is. In optie 2 is er een 2e toegang gecreëerd op de begane grond en is ook verbonden met de woning. Omdat de gebruikers werk en prive gescheiden willen houden is er gekozen voor optie 1 waarbij de kelder niet in verbinding staat met het woongedeelte. De brede betonnen trap is over de gehele breedte van de zitkuil doorgetrokken om zo de mogelijkheid van daglicht toetreding in de kelder te realiseren.

Schermafbeelding 2018-05-25 om 14.03.28.
Schermafbeelding 2018-05-25 om 14.04.12.

Op de begane grond bevind zich een ruime woonkamer met veel daglicht en een leefkeuken met kookeiland die wordt verbonden met de woonkamer door een open haard. Aangrenzend aan het eetgedeelte bevind zich het een overdekt terras op het zuiden. Op de eerste verdieping is de master bedroom met een walk-in closet en een ruime badkamer gerealiseerd. Daarnaast is er op de eerste verdieping een kantoorruimte. Op de 2e verdieping, de zolder, zijn nog 3 kinder slaapkamers gerealiseerd met een (kinder) badkamer.

Er is een uitgebreide studie gedaan naar de meest geschikte goothoogte van de woning om zoveel mogelijk ruimte te creëren maar toch een juiste verhouding van het geheel te behouden. De toegestane goothoogte was in dit plan hoger als toegepast in het ontwerp. De overkapping is toegepast om een verbindend element te creëren tussen de verschillende tuinhoogtes.