top of page

Social gardens

Type opdracht

duurzaamheid, onderzoek

Soort

Studie

Werkzaamheden

research, ontwerp, stakeholderanalyse, interviewen, workshops

Locatie

Hoensbroek

Jaar

2016

Status

afgerond

in samenwerking met:

Manja Adriaens 

Project omschrijving

Social Gardens, ook wel, sociale tuinen is ontstaan uit een samenwerking tussen Studio van Gogh en Manja Adriaans. Het onderzoek was gefocust op de voedselindustrie in Hoensbroek. Met de kennis over de vergrijzing en krimp in Limburg zijn de sociale tuinen ontstaan. 

Het onderzoek is gebaseerd op vele gesprekken met stakeholders en bewoners van Hoensbroek. Bij gesprekken met verschillende boeren, producenten, leveranciers en verkopers hebben wij de afstand van het voedsel in kaart gebracht. Al snel kwam de conclusie dat het voedsel uit Hoensbroek lange afstanden moet afleggen voordat het bij de consument is. 

Social gardens verkleint de afstand van het voedsel tot de consument en voegt er daarnaast nog een educatieve en sociale laag aan toe.  Door inwoners bij de sociale tuinen te betrekken is er ruimte voor ontmoetingen tussen verschillende groepen mensen waar nieuwe verbindingen kunnen worden gelegd. Op lege gemeente kavels kunnen tuinen worden gestart voor gemeenschappen, verenigingen, scholen, zorg instellingen, vrijwilligers, hobbyisten, kerken, ouderen etc. 

bottom of page