top of page

Onderzoek woningbouw USSR

Type opdracht

woningbouw, transformatie, duurzaamheid, internationaal, appartementen, onderzoek, verbouw

Soort

Studie

Werkzaamheden

research

Locatie

voormalige USSR landen

Jaar

2018

Status

afgerond

Project omschrijving

Tijdens een studiereis naar Kazachstan in 2017 ben ik, Shelly van Gogh, gefascineerd geraakt door de voormalige communistische woningbouw die is verspreid door de gehele Sovjet Unie. De Sovjet Unie heeft tussen 1955 en 1985 ruim 50 miljoen appartementen gebouwd en vandaag de dag bestaat 80% van de voormalige sovjet stad nog uit deze naoorlogse woningbouw typologie. 

In Moskou is momenteel het grootste sloopprogramma ooit bezig waarbij ze 10% van deze woningen slopen en waarbij ruim 1,6 miljoen mensen moeten worden verhuisd naar nieuwbouw projecten. De woningen die gesloopt worden waren tijdens het regime van de Sovjet Unie eigendom van de staat maar zijn met de val van de Sovjet Unie in 1991 eigendom geworden van de burgers. 

Vanwege mijn interesse in de bestaande bouw en de combinatie met het sociale belang en de politieke discussie heb ik besloten om mezelf verder in dit onderwerp te verdiepen voor mijn Master thesis. Ik heb onderzoek gedaan in Rusland, Kazachstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, Oezbekistan, Azerbeidzjan, Georgie, Oekraïne, Wit - Rusland , Letland, Estland, Litouwen. 

De resultaten en het verdere onderzoek zijn gebundeld in een boek: 'a warm & comfortable fur blanket for the giant sleeper. A time based renovation strategy for post-war housing.' Graag licht ik dit project persoonlijk aan u toe. Ook kunt u contact opnemen om hierover een college te laten verzorgen

bottom of page